Служебен министър обяви при какво условие би останал в редовното правителство. Остава ли

...
Служебен министър обяви при какво условие би останал в редовното правителство. Остава ли
Коментари Харесай

Зарков: Редовен министър ще бъда само с мандата на моята БСП

Служебен министър разгласи при какво условие би останал в постоянното държавно управление. 

Остава ли министър и в постоянно държавно управление? Отговор на този въпрос даде шефът на правораздаването Крум Зарков в изявление за „ Защо, господин министър? ” по бТВ.

Ще бъда постоянен министър единствено в държавно управление с мандата на моята партия – Българска социалистическа партия, безапелационен бе Зарков, с което даде да се разбере, че няма да взе участие в съдружен или експертен кабинет, формиран с мандат на друга партия.

Зарков разяснява и думите на Корнелия Нинова за „ проекта за убийството на Българска социалистическа партия “. „ Питайте нея, аз не съм осведомен с този проект, само че виждам резултатите на Българска социалистическа партия и в случай че Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо положително, това си е неин проблем. За мен те са доста слаби, меко казано “, сподели той. Според него политиката е конкурентна среда и е обикновено да се появи партия като „ Левицата “, тъй като е бил на разположение вакуум.

Крум Зарков сподели също по този начин, че не е осведомен с това, че юридически консултант на президента Румен Радев – Силва Дюкенджиева, е следила честността на вота от името на „ Левицата “. Според него няма нищо общо сред активността на правния консултант по време на вота и организирането на изборите от служебното държавно управление. Той не вижда и връзка сред Румен Радев и основаването на „ Левицата “.

Изборите бяха доста сложни поради последните законови промени, а връщането на хартиената бюлетина докара до надраскани протоколи и невалидни бюлетини, разяснява още Крум Зарков.

„ Резултатите от изборите бяха приети от всички участници в тях – това е най-важното. Те бяха и доста сложни поради последните законови промени. Връщането на хартията в процеса върна и надрасканите протоколи, и невалидните бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна гласоподавателите, не се оказаха прави “, изясни той.

17% от протоколите са с неточности, а всяка пета камера не излъчваше онлайн. Крум Зарков обаче акцентира, че служебното държавно управление се е справило с провеждането на изборите. „ В Министерство на електронното ръководство бяха сложени пред една на практика невъзможна задача – за 40 дни да обезпечат голям брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се оправиха добре “, посочи той.

Правосъдният министър напомни, че и преди този момент е заявявал, че „ видеонаблюдението не може единствено по себе си да в профил порока на хартията, нито да реши ребуса на смесеното гласоподаване “.

„ Видеонаблюдението беше измислено като ерзац (непълноценен сурогат на нещо – б.р.), с цел да отговори на един въпрос, който изобщо не биваше да бъде задаван. А точно – по какъв начин се подсигурява честността на вота. С цялостното машинно гласоподаване и ваденето на протоколите от устройствата значително въпросите с броените бяха отстранени “, сподели още министърът.

Той добави, че хартията се върна и видеонаблюдението не може да покрие този недостатък. Въпреки всичко държавното управление е направило всичко по силите си и даже да обезпечи финансово това наблюдаване.

„ Смесеното гласоподаване в една и съща секция – с хартия и с машина, е допустимо най-лошият вид. Това са обезпечено надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетини. И казусът не е във видеонаблюдението – той е на друго място “, сподели още правосъдният министър и добави, че казусът е в законодателството, а не в организацията на вота.

Крум Зарков  разяснява и недоволството от страна на партийните водачи, че служебната власт се е намесила в изборите против една или друга политическа партия. „ Самият факт, че един водач се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им преференциални, а различен водач – други тематики, които пък на него не са му комфортни, е показателно, че служебното държавно управление не е имало за цел на навреди или да помогне на който и да било “, сподели той, пише standartnews.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР